28. DJEČJA SMOTRA SLOVAČKOG FOLKLORA U RH – 04.05.2024. – MILJEVCI

Datum objave: 04. 5. 2024.

Savez Slovaka i Matica slovačka u Miljevcima organizirali su 28. Dječju smotru slovačkog folklora u Republici Hrvatskoj čiji je pokrovitelj Savjet za nacionalne manjine RH, a supokrovitelji Virovitičko-podravska županija i Općina Nova Bukovica. Matica slovačka Miljevci po drugi je puta bila domaćin ove manifestacije održane u Hrvatsko-slovačkom domu u Miljevcima.
Ovogodišnja smotra okupila je oko 400 sudionika iz devet Matica slovačkih u Republici Hrvatskoj, a imali su i dva gostujuća Kulturno umjetnička društva.
Svečanost otvorenja smotre započelo je intoniranjem Hrvatske i Slovačke himne, a potom je sve nazočne pozdravila predsjednica Matice slovačke Miljevci Jasna Matota te im tom prigodom zaželjela srdačnu dobrodošlicu.
Zahvale svoj djeci na marljivosti tijekom priprema njihovih nastupa kao i svim članovima Matica slovačkih u RH na trudu da se održi tradicija i njegovanje slovačkih običaja kroz ples i pjesmu uputili su uvaženi gosti.
Na oduševljenje brojnih posjetitelja uslijedili su nastupi dječjih skupina koji su kroz pjesmu i ples u dvoranu Hrvatsko-slovačkog doma unijeli radost i veselje, te dodatno uljepšali ovo predivno sunčano poslijepodne u Miljevcima.
Smotru su svojim nastupom otvorili domaćini, odnosno dječja skupina Matice slovačke Miljevci, a potom su se na pozornici predstavili: Matica slovačka Josipovac – SKUS „Bratov Bansovcov“, Matica slovačka Jurjevac, Kulturno-umjetničko društvo „Lipa“ Nova Bukovica, Matica slovačka u Markovcu Našičkom – SKUS „Frano Strapač“, Matica slovačka Međurić, Kulturno-umjetničko društvo „Dugo selo“, Matica slovačka „Kukučin-Kuntarić“ Jakšić, Matica slovačka Lipovljani, Matica slovačka Ilok – SKOS „Ludovit Štur“ i Matica slovačka Jelisavac – SKUS „Ivan Brnik Slovak“.
Maticu slovačku Josipovac na smotri predstavile su mlađa i starija dječja plesna skupina.